22 de nov. 2010

Guia per interpretar el codi dels ous


Com podeu veure a la imatge superior, el codi dels ous comença amb un nombre que indica la forma de cria de les gallines, van del 3 al 0. Ara vegem detalladament el que ens expliquen a l'Institut de l'Ou per a cada un dels tipus de cria de gallines.

3. Granges de gallines en gàbies:
Les gallines són dins de gàbies dissenyades especialment per facilitar la recollida dels ous, evitant que s'embrutin amb el fem.
Tenen accés continu a l'aigua i a una alimentació equilibrada. Aquestes instal.lacions faciliten el control sanitari i la neteja. És el sistema més habitual a Espanya.

2. Granges de gallines en sòl:
Les gallines es mouen lliurement dins el galliner, en el qual tenen menjar, aigua, ponedors i zones de descans.

1. Granges de gallines camperes:
Les granges tenen, a més d'un galliner com el de les gallines en sòl, corrals a l'aire lliure on les gallines surten a picar, furgar i donar-se banys de sorra.

0. Granges de gallines ecològiques:
Les instal.lacions són similars a les granges camperes, però les gallines s'alimenten amb pinso que procedeix de l'agricultura ecològica i han de complir les normes específiques d'aquesta producció.



Al primer dígit que ens indica la forma de cria de les gallines, li segueixen dues lletres que senzillament ens indica la procedència dels ous dins dels països membres de la Unió Europea, generalment veurem les lletres ES, que significa Espanya. Amb els següents dígits es concreta la situació de la granja de gallines ponedores, els dos primers indiquen la província, i identificar-ho és tan senzill com conèixer l'inici del codi postal de la pròpia província si es volen consumir ous de proximitat.

Àlaba (01), Albacete (02), Alacant (03), Almeria (04), Astúries (33), Àvila (05), Badajoz (06), Balears (07), Barcelona (08), Burgos (09), Caceres (10), Cadis (11), Cantàbria (39), Castelló (12), Ceuta (51), Ciudad Real (13), Còrdova (14), La Corunya (15), Conca (16), Girona (17 ), Granada (18), Guadalajara (19), Guipúscoa (20), Huelva (21), Osca (22), Jaén (23), Lleó (24), Lleida (25), Lugo (27), Madrid (28 ), Màlaga (29), Melilla (52), Múrcia (30), Navarra (31), Ourense (32), Palència (34), Las Palmas (35), Pontevedra (36), La Rioja (26), Salamanca (37), SCTenerife (38), Segòvia (40), Sevilla (41), Soria (42), Tarragona (43), Terol (44), Toledo (45), València (46), Valladolid (47), Biscaia (48), Zamora (49), Saragossa (50), Ceuta (51), Melilla (52)


Al codi de província el segueix el codi del municipi i finalment el codi d'identificació de la granja. Opcionalment es pot incloure una lletra al final que serveix per identificar la manada de gallines (d'una mateixa granja) a la qual pertany l'ou. Generalment també es marca en la closca dels ous la data de posta i / o de consum preferent, en alguns casos fins i tot la marca comercial.

Cal destacar que la tinta utilitzada per marcar els ous és l'adequada per a ús alimentari.
Altra informació d'interès per als consumidors és la referent al registre sanitari, aquesta informació es troba en l'embalatge dels ous.


Font: http://www.gastronomiaycia.com/2010/09/21/el-codigo-de-los-huevos/

Instituto de Estudios del huevo: http://www.institutohuevo.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada