Com funcionem?

Ens organitzem en base a criteris de simplicitat, eficiència, transparència i equitat.

La quota per donar-se d'alta és de 30 euros, i és a fons perdut. Només es paga una vegada, de manera que si un soci es dona de baixa una temporada i torna a donar-se d'alta no ha de tornar a pagar.

El nombre de socis està limitat a 40.

Les noves sol·licituds que es rebin s’inscriuran en una llista d’espera.




Amb els socis que es donen de baixa temporalment no es compartiran els fulls de comandes.

Amb els socis que es donen de baixa temporalment no es compartiran els fulls de comandes.

La col.laboració equitativa dels socis en el projecte es concreta en quatre fòrmules:

    • Socis no actius: Col.laboren amb diners. Mensualment paguen una quota de 10 euros que es descompta del seu saldo de comanda.
    • Socis actius que formen part d'una comissió: Col.laboren amb temps i responsabilitat participant en alguna de les comissions. No paguen cap quota, excepte la de donar-se d'alta.
    • Socis actius que no formen part de cap comissió: Col·laboren amb temps participant en la preparació de les cistelles. Mensualment paguen una quota de 5 euros que es descompta del seu saldo de comanda.
    • Socis no usuaris: No fan comandes. No paguen cap quota, excepte la de donar-se d'alta.


En qualsevol moment i previ avís a la comissió dinamitzadora un soci pot canviar el seu estatus.



L'associació contempla la possibilitat de remunerar a alguna persona en el cas que fos necessari cobrir determinat perfil que per les seves característiques no fos factible assumir pels socis actius.



Qualsevol soci pot vendre productes a la resta de socis sempre que ho faci el mateix dia de la distribució de cistelles i fent-se ell responsable de tota la gestió.



Les comissions de socis actius són les encarregades de gestionar el dia a dia de l'associació.

  • Hi ha cinc comissions de les que formen part un màxim de 13 socis actius. Les seves competències són les següents:


    • Proveïdors (4 socis actius):



      • Cercar nous proveïdors i productes d'acord amb els criteris agroalimentaris definits en el nostre projecte
      • Coordinar amb els proveïdors la planificació de l'oferta i la demanda dels productes
      • Facilitar les oportunitats de coneixença i complicitat entre proveïdors i consumidors
      • Fer un seguiment amb els proveïdors de tots aquells temes que ens afecten mútuament (terra, productes, comandes, excedents, vacances, aspectes econòmics, etc)
      • En cada comanda actualitzar el full, fer-ne el buidat i enviar les llistes de productes demanats als diversos proveïdors.




    • Comandes (3 socis actius):



      • En cada comanda facilitar l'accés al local als proveïdors que porten la comanda, comprovar l'albarà dels productes lliurats, coordinar els torns i la confecció de les cistelles, actualitzar el full, quadrar caixa i preparar els pagaments als proveïdors que cobren en efectiu   
      • Fer un seguiment dels productes del rebost i coordinar-se amb la comissió de proveïdors per fer-ne la reposició.




    • Economia (2 socis actius):



      • Gestionar els ingressos de totes les quotes que van al compte de l'associació (alta, socis no actius i costos fixes)   
      • Gestionar els ingressos de les comandes que van al compte de l'associació per per pagar a proveidors que cobren pel banc   
      • Gestionar tota la resta d'entrades i sortides del compte bancari (aigua, llum, lloguer, adquisició de material, etc)   
      • Mantenir actualitzat l'estat de comptes de l'associació.




    • Dinamització (2 socis actius):



      • Acollir als nou socis   
      • Facilitar i gestionar els contactes amb altres agents (cooperatives, administració, plataformes, etc)   
      • Gestionar l’espai virtual compartit
      • Actualitzar el blog.




    • Manteniment i usos del local (3 socis actius):



      • Promoure accions per difondre els objectius i activitats de la nostra associació (tallers, xerrades, mercats, tríptics, etc)
      • Organitzar les festes i trobades tant internes com amb els proveïdors   
      • Tenir cura del local i el seu contingut (cistelles, balances, rebost, etc)  
      • *Activar l’ús del local no només en el sentit del primer punt sinò també en el sentit cultural i de nutrició de l’ànima: concerts, ballaruques, teatre, poesia, expossicions... *(Debat obert actualment)
A més de les comissions, l’associació compta amb un soci actiu dins la comissió de comandes que fa les funcions d’enllaç DOM. L’enllaç DOM promociona l’intercanvi de productes entre socis i no socis, sempre i quan aquests productes tinguin el seu origen a Mediona; d’aquí les sigles DOM (Denominació d’Origen Mediona). L’associació farigola només posa a disposició el local perquè es puguin du a terme el dia acordat els intercanvis entre els interessats.

L’operativa DOM es regula pel següent protocol:
    •        Qualsevol persona (soci i no soci) pot vendre productes.

    •        Els productes no poden ser competència dels que els nostres proveïdors ofereixen en el full.

    •        Només s'acceptaran productes que siguin competència quan siguin conreats o elaborats a Mediona (hi ha intenció de promoure la producció local de casa nostra).

    •        Aquests productes, frescos i elaborats, s'introduiran en el full i com a nom de proveïdor es posarà DOM (Denominació Origen Mediona). Les famílies faran la comanda de la manera habitual.

    •        Un representant de la comissió de comandes en col·laboració amb un representant de la comissió de proveïdors faran la funció d'interlocutors entre les persones de Mediona interessades en oferir productes i l'Associació Farigola. Aquests interlocutors seran els encarregats d'actualitzar el llistat DOM cada vegada que hi hagi comanda.

    •        L'Associació Farigola, mitjançant la comissió de manteniment i usos del local, prepararà cada dimecres que hi hagi recollida de cistelles l'espai gran del pis de baix perquè els productors i elaboradors DOM disposin de taules per oferir els seus productes. Els mateixos productors i elaboradors DOM serviran i cobraran els seus productes, no prenent l'Associació Farigola part en aquestes transaccions.

    •        D'aquesta manera, l'espai gran del pis de baix del local de l'Associació Farigola es convertirà, els dimecres que hi hagi cistelles, en un petit mercat de promoció de productes DOM, així com també en un animat lloc d'intercanvi d'impressions, idees i projectes comuns. En aquest espai els socis tractaran directament amb els productors i els elaboradors DOM pactant, si ho consideren convenient, noves possibilitats de relació comercial que es durien a terme en domicilis, locals o altres espais propis dels interessats.

    •        Un tema apart són els productes de REBOST. Els productes de rebost no s'introduiran en el full. La comissió de comandes imprimirà el document compartit GRAELLA REBOST (és una matriu de doble entrada: horitzontalment tots els productes del rebost amb els preus i verticalment els noms dels socis) i el portarà el dia de recollida. La família interessada en comprar aquests productes marca en el llistat el que compra i deixa els diners a la guardiola. La comissió de local recull i gestiona els diners recollits i actualitza el document compartit GRAELLA REBOST de cara a la propera comanda.La comissió de local s'encarrega de la gestió de rebost.
   


  Dins de que tothom es trobi mínimament a gust en allò que col.labora promovem la rotació de les persones per les diferents comissions per afavorir la regeneració i la pluralitat d'experiències que ajuda a crear una visió global de l'associació. La permanència continuada en una comissió està limitada a no més d'un any.



  Tots els socis actius que no formen part d'una comissió participen en la confecció de cistelles. Si un soci actiu no pot participar en el seu torn és responsabilitat seva preveure-ho i canviar el torn per un altre soci.



  El primer dilluns de cada mes es fa una reunió de coordinació amb al menys un representant de cadascuna de les comissions. La reunió és oberta a qualsevol soci.



  A efectes legals existeix una junta d'associació formada per quatre socis actius que assumeixen els càrrecs de presidència, secretaria, tresoreria i vocalia. La permanència continuada dins la junta està limitada a no més d'un any.



  Dos cops l'any mínim fem assamblea general per tractar aquells assumptes que pensem mereixen una àmplia participació i consens.



  Dins d'aquest marc assambleari i de reunions mensuals de coordinació atorguem un marge de confiança a les diverses comissions i persones a fi i efecte que en el seu treball diari i continuat puguin valorar les situacions que es presenten i prendre decissions autònomament si així s'escau.



  El consens per omissió és el criteri bàsic del nostre sistema de presa de decisions.



  Els criteris que tenen més pes a l'hora de seleccionar els proveidors són:

  • la voluntat del proveidor de progressar envers pràctiques agroramaderes cada cop més respectuoses amb els animals, les plantes, el medi ambient i les persones
  • la proximitat geogràfica del proveidor   
  • projectes agroramaders d'estructura familiar, cooperativa i artesanal

  Altres criteris que també tenim en compte són relació qualitat/preu, tracte directe i fluid amb el productor, projectes de socis de l'associació, etc.

  En funció del tipus de productes fem la comanda amb més o menys periodicitat.


  En alguns casos és quinzenal, en altres mensual i en altres per períodes més llargs.


  Habitualment alternem una setmana per fer comandes i la següent per distribuir les cistelles amb els productes.


  Les comandes es fan per internet entre dimarts i dijous.


  La distribució de cistelles es fa en dimecres.


  La comanda es paga en efectiu el mateix dia de la seva recollida. Només en casos puntuals caldrà ingressar prèviament l'import al banc.



  Si un soci actiu que col·labora preparant cistelles no assisteix al seu torn passa a ser, automàticament, soci no actiu.


  Les comandes de producte no fresc que no hagin completat el procés de compra en la seva totalitat (omplir el full de comandes i pagar l’import corresponen mitjançant ingrés bancari dins el plaç estipulat) no es tramitaran.

  Les columnes de comanda que tinguin saldo negatiu no podran seguir comprant fins que no el tinguin en positiu.